Generel information om ting fra husholdningen til behandling af ondt i halsen

Ondt i halsen og inflammation i halsen og halsområdet er ofte de første advarselstegn på forkølelse eller influenza og kan være meget ubehageligt og forstyrrende. De kan blive værre i takt med, at forkølelsen udvikler sig. Der findes dog forskellige husråd, som du kan bruge til at behandle ondt i halsen, og som kan lindre symptomerne på ondt i halsen.

Almindelige årsager til ondt i halsen

  • Ondt i halsen er typisk et symptom på forkølelse, tonsillitis eller andre typer inflammation i mund og svælg.
  • 8 ud af 10 infektioner skyldes virus.
  • Der er mere end 100 forskellige virus, som kan forårsage forkølelse1,2, hvoraf de fleste overføres gennem luften eller som dråber, f.eks. når man nyser, hoster eller giver hånd til en person, som har smitte på hænderne.
  • Antibiotika virker ikke i disse tilfælde, da de kun kan bruges til at bekæmpe bakterieinfektioner.

Gode husråd til behandling af ondt i halsen:

Der findes mange ting fra husholdningen, som kan bruges til at behandle ondt i halsen. Men hvilke er de rigtige? Tidligere spurgte vi bedstemor til råds, men i dag er internettet det første sted, vi søger vejledning. “Ingefærte mod ondt i halsen”, “Halskompres mod ondt i halsen”, “Salvie mod ondt i halsen”, eller blot: “Hvilke naturlige midler kan lindre ondt i halsen?” er blandt de hyppigst stillede spørgsmål. Og den er god nok: Gode husråd til behandling af ondt i halsen kan være meget effektive. Ting fra husholdningen er nemme at bruge og kan supplere lokalt virkende håndkøbsmedicin mod ondt i halsen. Hvis du søger en løsning på, hvordan du kan behandle ondt i halsen hurtigt ved hjælp af ting fra husholdningen, kan du måske finde noget på listen nedenfor.

Gurgl halsen med saltvand

Mange mennesker med ondt i halsen gurgler halsen med hjemmelavede opløsninger. Gurgling med 250 ml varmt vand med en halv teskefuld salt er nok en af det mest populære behandlinger for ondt i halsen. I århundreder har salt været brugt som behandling for at fugte og forbedre cirkulationen i slimhinden, som beskytter mod bakterier og virus og dermed kan bidrage til at lindre ondt i halsen. Vi anbefaler, at man gurgler halsen med denne saltopløsning hver fjerde time.

En teskefuld honning mod ondt i halsen

Eftersom honning har antiseptiske egenskaber, er det en af de bedst kendte behandlinger, og den kan bidrage til at lindre inflammation i halsen. Opløsningen er desuden meget nem at lave. Du skal blot opløse en teskefuld honning i en kop varm (ikke brændende varm) ingefærte, eucalyptuste eller kamillete.

Drik varme drikke (især te)

Mange mennesker sværger til te mod ondt i halsen. Men hvilken te hjælper til at lindre ondt i halsen? Grøn te indeholder eksempelvis antioxidanter, som kan bidrage til at bekæmpe infektion. Du bør også give immunsystemet et boost, for eksempel med en frugtsmoothie. Mange mennesker sværger desuden til “varm citron” – men vær opmærksom på, at C-vitaminer er meget følsomme over for varme. Du skal derfor koge vandet og vente på, at det køler ned til en lunken temperatur, før du tilsætter citronsaften.

Ingefærte kan også bidrage til at lindre inflammation i forbindelse med ondt i halsen, da den er kendt for sine anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber. Kamille er også et meget populært anti-inflammatorisk middel, som de fleste har derhjemme, og som kan bidrage til at lindre symptomer forårsaget af ondt i halsen. Uanset om du vælger kamille- eller ingefær te mod ondt i halsen: Det er altid vigtigt at drikke teen mens den er varm, men ikke skoldvarm, så varmen ikke irriterer inflammationen i halsen yderligere.

Drik rigeligt med væske

Hvis du er dehydreret, kan kroppen ikke holde slimhinden fugtig eller danne nok spyt, hvilket fører til, at halsen bliver tør og irriteret. Udover at drikke te mod ondt i halsen kan du også drikke vand for at holde halsen fugtet og lindre eventuelle smerter samt løsne slim i halsen.

Anvend luftfugtere

Uanset om du bor et sted, hvor luftfugtigheden er dårlig, eller hvor centralvarme eller aircondition gør luften meget tør, så kan en luftfugter hjælpe dig med at forbedre luftfugtigheden, hvilket vil have stor indvirkning på din tørre hals.

Sæt gang i spytproduktionen

Sut på en isterning, knust is eller et bolsje for at stimulere spytproduktionen.

Du må dog ikke give små børn små og hårde genstande at sutte på, da de risikerer at få dem galt i halsen.

Indånding af damp mod ondt i halsen

Indånding af damp eller varmt vand med kamille hjælper til at holde næsen og halsen fugtet. Kog vand, og hæld det i en skål, læg et håndklæde over hovedet, og sænk hovedet forsigtigt ned i skålen for at indånde dampen. Træk vejret dybt i et lille stykke tid, tag derefter en pause, og gentag processen.

Tag et varmt karbad

Et varmt karbad kan hjælp dig til at slappe af og få det bedre. Dampen fra vandet kan også bidrage til at lindre ondt i halsen, da svælget fugtes. Læg dig tilbage, og indånd dampen i 10-15 minutter, hvis du har ondt i halsen. Hvis du har lyst, kan du tilsætte rene blandinger af urter eller essentielle olier. Alle de ingredienser, du skal bruge – fennikel, kamille, timian eller olier fra eucalyptus eller ingefær – kan fås i helsekostbutikker, hos materialister og på apoteket. De vil have en gavnlig effekt.

Varme

Dette kan være et opvarmet omslag, et varmt stykke tøj lige fra tørretumbleren eller en vaskeklud eller et håndklæde nedsænket i vand – varme kan lindre ondt i halsen. Opvarmede puder er især effektive til afslapning af områder med smerter. Varme fremmer blodcirkulationen og kan på den måde lindre dine symptomer.

Et afsluttende godt råd

Hvis din ondt i halsen ikke er gået helt væk efter et par dage, kan du fortsætte med at bruge midlerne fra husholdningen til behandling af ondt i halsen lige så længe, som du har behov for, også selvom du tager medicin. Du kan bruge ting fra husholdningen til behandling af ondt i halsen eller til behandling af ondt i halsen med synkebesvær. Mange midler fra husholdningen er ofte meget virkningsfulde mod ondt i halsen og hoste og andre forkølelsessymptomer. Det kan også have god effekt at bruge midler fra husholdningen til behandling af dit barns ondt i halsen

Medicin, der lindrer ondt i halsen

Strepsils har et bredt udvalg af produkter, som kan lindre og bruges til at behandle symptomer på ondt i halsen. Fra de første tegn på ondt i halsen virker Strepsils antiseptisk og bekæmper virus og bakterier, og det giver hurtig lindring og forhindrer forværring af ondt i halsen.

Hvis du har meget ondt i halsen med inflammation, kan Strefzap spray og Strefen sugetabletter bidrage til at lindre smerter og inflammation. Begge disse produkter virker anti-inflammatorisk og smertestillende og reducerer hævelse. Især halssprayen har langvarig virkning og lindrer smerter og inflammation i op til 6 timer.

REFERENCER