Ondt i halsen kan skyldes mange faktorer, herunder også miljørelaterede årsager og infektioner.

Den luft, vi indånder, påvirker halsens sundhed direkte. Den kan indeholde forurening, allergener i miljøet, bakterier eller virus. For at beskytte mod infektion er halsen belagt med et slimlag, som holder svælgets membraner fugtede. Dette slimlag indeholder også immunceller, enzymer og antistoffer, som udgør et forsvar mod fremmedlegemer. Når halsens forsvarsmekanismer ødelægges, kan miljøfaktorer og bakterier/virus medføre ondt i halsen.

De mest almindelige miljørelaterede årsager til ondt i halsen omfatter:

Luftkvalitet

Ændringer i luftens temperatur og fugtighed kan påvirke slimhindens beskyttende lag i halsen og give irritation i halsen. Kold og tør luft påvirker især luftvejenes selvrensende proces ved at udtørre og ødelægge den beskyttende barriere. Dette ødelægger igen forsvarsmekanismerne i halsen og øger risikoen for en infektion. Sæsonudsving i luftens temperatur og fugtighed er ikke den eneste årsag. Også aircondition forårsager problemer.

Allergi og høfeber

Høfeber, der skyldes allergener og pollen i luften, kan også bidrage til irritation i halsen. Når du trækker vejret, strømmer luften ned i bronkierne og lungerne gennem næse, mund og hals, og det betyder, at pollen i luften kan komme i kontakt med slimhinderne. Kroppen frigiver derefter histamin, som kan give nogle mennesker en stikkende eller kløende følelse i halsen eller ganen samt i øjne og næse. Høfeber er generelt meget sæsonbetonet og topper normalt sidst på foråret.

Aktiv og passiv rygning

Når slimhinden i svælget er intakt, danner den en beskyttende barriere og forhindrer, at bakterier kan trænge ind i vævet i halsen. Når man udsættes for røg, både aktiv og passiv, i længere tid, kan der ske skader på halsens slimhinder.

Vigtigt: Passiv rygning er potentielt lige så skadeligt for halsen som aktiv rygning. I begge tilfælde indeholder den indåndede luft stoffer, der er skadelige for slimbarrieren.

Miljøforurening

Partikler og forurening fra industriprocesser og trafik kan give inflammation i halsen ved at irritere slimhinden og cellerne under den.

Kendte sæsoninfektioner

Virus og bakterier kan skade slimhinden i halsen ved at trænge ind i den beskyttende barriere og formere sig i den. Dette forårsager inflammation, som medfører smerter, hævelse og rødme i halsen.

Social kontakt

Når vi er sammen med andre mennesker, er der en stor risiko for, at vi kan blive smittet med virus og bakterier, som de bærer på. Når vi taler, råber og synger, kan der frigives små dråber i luften, som indeholder virus og bakterier. Disse aktiviteter kan også irritere halsen og belaste stemmebåndene og halsens muskler. Der er mere end 100 forskellige virus, som kan forårsage forkølelse, hvoraf de fleste overføres via inficerede dråber, der svæver i luften, oftest når man nyser eller hoster. Hvis immunsystemet er nedsat, er risikoen for infektion endnu større. De bakterier og virus, der forårsager disse sygdomme, kan findes på alle typer overflader. Du bør derfor være særligt opmærksom i offentlige rum og bruge et papirlommetørklæde, hvis du skal hoste eller nyse, så du undgår at smitte andre.

Få mere at vide om typiske symptomer på tør hals eller ondt i halsen

Medicin, der lindrer ondt i halsen

Strepsils kan lindre og bruges til at behandle symptomer på ondt i halsen.

Ved de første tegn på ondt i halsen anbefaler vi Strepsils, som virker antiseptisk og smertestillende.

Hvis du har meget ondt i halsen med inflammation, kan Strefzap spray og Strefen sugetabletter medvirke til at lindre smerter og inflammation. Begge disse produkter virker anti-inflammatorisk og smertestillende og reducerer hævelse. Især halssprayen har langvarig virkning og lindrer smerter og inflammation i op til 6 timer.

Hvornår skal jeg søge læge for ondt i halsen?

Ondt i halsen går ofte over af sig selv, og smerterne kan lindres med midler fra hjemmet. Hvis symptomerne fortsætter, ikke forbedres eller bliver værre, skal du kontakte din læge. Vær opmærksom på følgende:

 • Hvis dine symptomer forværres eller ikke bliver bedre efter 3 dage
 • Hvis dine symptomer omfatter kortåndethed, vejrtrækningsbesvær eller alvorligt synkebesvær
 • Hvis du ofte får ondt i halsen
 • Hvis du har høj feber

Forebyggelse af ondt i halsen

Der er ting, du kan gøre, for at styrke dit immunsystem og nedsætte risikoen for at få ondt i halsen:

 • Spis varieret og sund kost
 • Få en god nattesøvn – de fleste mennesker har behov for mellem 7 og 9 timers søvn
 • Dyrk motion regelmæssigt, helst udendørs
 • Undgå stress, eller find metoder til at håndtere din stress
 • Undgå rygning – både aktiv og passiv
 • Drik rigeligt med væske for at holde halsen fugtet
 • Indendørs bør du undgå træk og miljøer med aircondition