Ondt i halsen som skyldes virus- og bakterieinfektioner

Ondt i halsen skyldes normalt en infektion1, enten med virus eller bakterier. Ca. 80 procent af alle tilfælde af ondt i halsen skyldes virus, mens kun 20 procent skyldes en bakterieinfektion.

Fire ting, du skal vide om virus- og bakterieinfektioner

 1. Svælget udsættes for tusindvis af smitsomme virus, der cirkulerer i den luft, vi indånder
 2. Typiske virus omfatter rhinovirus, influenzavirus, coronavirus og respiratorisk syncytialvirus (RS-virus)
 3. Eftersom de fleste tilfælde af ondt i halsen skyldes virus, er antibiotika ikke en virkningsfuld behandling, og hvis de bruges på en uhensigtsmæssig måde, kan de bidrage til, at organismer udvikler resistens mod behandling
 4. Den mest almindelige bakterielle årsag til alvorlig eller tilbagevendende ondt i halsen er gruppe A-streptokokker (GAS, 15-30 % af tilfældene); dette forekommer oftest hos børn og spædbørn

Når vi indånder virus og bakterier, kan de trænge igennem den beskyttende slimhindebarriere og inficere slimhinden i svælget. Derefter formerer patogenerne sig og beskadiger vævet i halsen, hvilket fører til inflammation og ondt i halsen. Denne inflammation får halsen og svælget til at se rødt ud og føles hævet og varmt samt irriteret.

Virusinfektion vs. bakterieinfektion - kend forskellen

Ondt i halsen, som skyldes virus- og bakterieinfektioner, har mange af de samme symptomer, så det kan være svært at fastslå årsagen og dermed også behandlingen. De fleste tilfælde af ondt i halsen (80 %) skyldes virus, og de forsvinder af sig selv inden for 3 til 5 dage.

De mest almindelige symptomer på ondt i halsen forårsaget af virus- og bakterieinfektioner er:

 • Synkebesvær
 • Brændende fornemmelse i halsen
 • Stikkende fornemmelse i halsen
 • Tør hals
 • Snurren i halsen
 • Hævelse i svælget
 • Hævede lymfeknuder (de kan mærkes i fordybningen mellem halsen og kæben)

Du kan desværre ikke selv diagnosticere en bakterieinfektion. For at finde ud af om du har en bakterieinfektion, skal du kontakte din læge.

Der skal udvises særlig opmærksomhed på børn i aldersgruppen 3 til 14 år, eftersom statistikker viser, at de har større sandsynlighed for at få en bakterieinfektion.

For at skelne mellem en bakterie- eller virusinfektion kan lægen foretage en hurtigtest, som består af en podning i halsen. Den kan bruges til at vælge den optimale behandling.

Behandling af virusinfektioner i halsen

Virusinfektioner bekæmpes hovedsageligt af kroppens eget immunsystem. Det betyder, at man kun kan behandle symptomerne. Gode husråd som hvile, varm te, varme omslag, halspastiller og halsspray kan med fordel bruges til behandling af en virusinfektion i halsen. Antiseptiske produkter som Strepsils kan ligeledes bidrage til at bekæmpe infektionen.

Strepsils har et bredt udvalg af produkter, som kan lindre og bruges til at behandle symptomer på ondt i halsen. Ved de første tegn på ondt i halsen anbefaler vi Strepsils sugetabletter, da de virker antiseptisk og smertelindrende.

Hvis du har meget ondt i halsen med inflammation, kan Strefzap spray og Strefen sugetabletter medvirke til at lindre smerter og inflammation. Begge disse produkter virker anti-inflammatorisk og smertestillende og reducerer hævelse. Især halssprayen har langvarig virkning og lindrer smerter og inflammation i op til 6 timer.

Forebyggelse af ondt i halsen

Der er ting, du kan gøre, for at styrke dit immunsystem og nedsætte risikoen for at få ondt i halsen:

 • Spis varieret og sund kost
 • Få en god nattesøvn – de fleste mennesker har behov for mellem 7 og 9 timers søvn
 • Dyrk motion regelmæssigt, helst udendørs
 • Undgå stress, eller find metoder til at håndtere din stress
 • Undgå rygning – både aktiv og passiv
 • Drik rigeligt med væske for at holde halsen fugtet
 • Indendørs bør du undgå træk og miljøer med aircondition
REFERENCER